Трикове

Doc Dog - test bg

Какъв е вашия отговор? Научете какво казва за вас по-долу:

 

а) ОК, имате грубо чувство за хумор – харесвате дебелашки шеги. Аз също, понякога.

б) ОК, имате класически ум. Предполагам, че познавате класиката „Малкият принц“. Обичам тази класика.

в) ОК, виждате Коронавируси навсякъде. Имате право. Също така сте страхотен аналитичен ум. Разбирате аналогията: слонът е претоварването … змията е здравната система (ако е задръстена … както в Италия, Испания, Ню Йорк и т.н.). Съзнавате, че термина “изравняване на кривата” означава да предотвратите наблъскването на слона в змията. Демек да се спаси живота и на двете животинки.

г) ОК, виждате цялата нация нахулена в домашен арест. Всички виждат това. Но не всеки разбира защо! Вярвам, че вие специално разбирате. Ако не, вижте точка в. Както и да е, просто е, по-добре да сме заврени вкъщи, отколкото в задните части на здравната змия.

д) ОК, обичате психологията и знанията. Вие сте като моя съотборник Джордан. Нали знаете, че психологията не е само самоанализи. Не се фокусирайте прекалено много върху интроспекция или анализ на сънища. Инспектирайте също и света като всеки добър психолог. По-весело е.

е) Невероятно! Виждате глобалната картинка! Надявам се да сте глобален лидер! Или поне национален.

Сега, хайде да излезем от кутията … т.е. да видим:

Как да измъкнем  запорения слон?

Без да разпорим змията!

 

Това изглежда сложно … но е лесно изпълнимо с правилната стратегия.

Нека първо да видим елементите на този зверски пъзел:

1) Знаете, че да държим слон в къщи е тежко … но жизненоважно! Правим го с надеждата да спасим народния слон и  здравната змия.

2)  Знаете, че слон в къщи – на верижка за дълго … рискува да избухне! Верижката, барабар със слона.

3) Знаете, че не можете да пуснете слона свободно навън… без риска някои слонски органи да се натопорят в специалните органи на  здравната змия.

Отначало изглежда, че всички елементи на този пъзел са взривоопасни! Включително икономиката и цялата държава. Как да решим този експлозивен пъзел?

Представете си, че огромния народен слон в къщи е като Лего играчка.  Направен от модули като тухлички Лего. Сега вече лесно можете да измъкнете слона. Но естествено не наведнъж! Просто малко по малко. По групи модули. Разделете групите според устойчивостта на материала. Вижте упътването с данните за относителните рискове за всяка група. Бъдете предпазливи, не забравяйте, че все пак тази Лего играчка е направена от живи хора! Изберете най-издръжливата група с най-нисък риск от счупване (толкова нисък, колкото обикновено). Нека тази безрискова група да премине към обичайни дейности и влезе в работа.

Така, сега имаме една част от слона свободно навън. “Безрисковата” част! Всъщност ниско-рисковата. Обичайно ниско-рискова. Все пак нищо на тоя свят не е без известен риск. Оставете парчетата от тази подбрана ниско-рискова група да се смесват помежду си кой както си ще. Както и да ходят където им се ще. Само, не ги смесвайте с другите групи. Високо-рисковите групи са все още в къщи. Сега вашият слон в къщи е много по-малко тежък. Вашата здравната змия не рискува да се претовари. Вашата свободна група навън е щастлива и работи… в подкрепа на слона, змията и цялата джунгла. Или по-точно на цялата зоологическа градина.

Така всичко живо си остава живо и не умира от глад. Поне не повече от това с което сме свикнали. След няколко седмици групата навън ще получи естествен имунитет. След това пускате следващата група. След 1 – 2 свободни цикъла, за по-няколко седмици, по-голямата част от Лего тухличките ще се имунизирана по естествен път. Тогава Коронавирусът вече няма да  може, като по ефекта на доминото, да се предава към уязвимите части на слона. Чак тогава ще пукне пустия му вирус преди да пукне слона и змията. Тогава всички ще могат да се върнат  към нормалния живот. Като така сме спасили за разумно минимално време  – максимално и живота и икономиката. Да, светът трябва да продължи!

Внимание: някой мъдрец може да си помисли, че това е метода на „имунитет на стадото“ или „групов имунитет“ … Не, не е! Поне не в класическия вид. Това е селективен групов имунитет чрез селективна групова изолация … което води постепенно до групов имунитет на цялото население. Класическият “имунитет на стадото” би бил да пуснете безразборно цялата глутница кучета навън … О, имам предвид целия слон! Значи с цялото стадо навън наведнъж, бихте унищожили жизненоважни части на вашия слон, змия и цялата джунгла, опа детска градина… опа зоологическа градина.

Стига толкова с детския пъзел Лего и животинските аналогии. Сега нека да си го кажем в прав текст. Нека да видим истински данни за Коронавирус рисковете за различните възрастови групи. Ето цитат на нов доклад (от над 70 000 проучени случая), публикуван на 30 март, в лондонското медицинско списание за инфекциозни болести  The Lancet Infective Diseases:

 

Що се отнася до смъртността, риска е близо нула за хората под 40 години; приближава до 0,2% за хора от 40г до 49г; до 0,6% за над 50г; малко под 2% за хората в 60-те; 4,3% за тези в 70-те; и 7,8% за тези в 80-те, показват резултатите. “

Както можете да видите, риска от Covid19 е различен за различните  възрастови групи! Наистина е опасно за възрастните хора! Особено тези със съпътстващи заболявания. Но рисковите нива при по-младите до 40г, дори до 50г, са сравними с тези на грипа. Да, Coronavirus Sars Cov2 не е грипен вирус! Специално наблягам за пишман специалистите, които тръбят че не трябва да се правят сравнения между грип и Ковид (ТОРС2) понеже са различни заболявания. Да различни са… и все пак можете да направите валидни сравнения на рисковите проценти за хората. Ковид и грип са две заразни заболявания на дихателната система. Можете да сравните смъртността на тези две близки болести, така както можете да сравните фаталните рискове от автомобилни и самолетни произшествия. Автомобила не е самолет, но  автомобилите и самолетите са превозни средства.

Та моля, когато мислите за Коронавирус да мислите , спокойно и умно с нюанси.

Към момента мерките на нашите правителства са необходими и жизненоважни. Моля, спазвайте стриктно официалните указания! Колкото повече го правим, толкова по-скоро ще се върнем към нормалния живот. Във всеки случай ще отнеме известно време. Този вирус вече е широко разпространен. Не можем да очакваме  просто да изчезне като с магически трик.

Сега, не е подходящия момент да губим времето си в критики какво е трябвало да се направи още в началото за да се предотврати всичко. Това трябва да го направим след като се справим с бурята. Сега е моментът да се подготвим за конкретните стъпки за излизане от кризата. Да проучим различни сценарии за разрешаване на проблема още сега. А не някъде в бъдещето както някои експертни мнения ни подготвят. Можем да го направим заедно. С правилното отношение, тази историческа криза може да ни помогне да излезем по-силни, по-умни, по-щастливи. Да се надяваме и да станем по-добри хора. Нека бъдем единни, нека ценим любовта и съвместния живот. Те не са даденост, трябва да ги заслужим.

Ето по-долу едно конкретно безопасно решение на наложената самоизолация. Доста бързо, но не опасно бързо! Спасявайки първо живота на хората, както и икономиката и държавата. Вижте следващата ни статия на метода който предлагаме:  селективен групов имунитет чрез свободни селективни групи и селективна изолация на рискови групи.

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close